Unikorni – yrittäjyyskilpailu

Unikorni on Suomen Ekonomien ja Tekniikan akateemiset TEKin opiskelijoille suunnattu kilpailu, jossa etsitään loistavia liikeideoita. Kilpailun tuomaristo koostuu menestyneistä suomalaisista enkelisijoittajista.

 

Oletko startup wannabe?

 

Haaveiletko start-up-yrittäjyydestä? Onko sinulla liikeidea, jonka haluaisit päästä kaupallistamaan? Osallistumalla kilpailuun pääset kehittämään pitchaus-taitojasi ja luomaan verkostoja. Ja parhaassa tapauksessa voit saada rahoituksen liikeideallesi! Lisäksi voittaja saa 4000 € liikeideansa toteutukseen sekä Fondian 5000 €:n arvoisen startup-paketin.

Kisan finaali järjestetään Leijonan luola -tyyliin 3.12. G Livelabissa. Tervetuloa seuraamaan huikeaa loppuhuipennusta. Tutustu kilpailun finalisteihin tästä. Leijonina finaalissa toimivat menestyneet enkelisijoittajat Lennu Keinänen, Julianna Borsos ja Risto Linturi. Voittajajoukkuetta sparraa myös Riku Asikainen.

 

Finaalin tuomaristo

 

 

Lennu Keinänen

Lennu Keinänen on sarjayrittäjä, enkelisijoittaja ja kasvun sparraaja. Hän on ollut perustamassa kymmentä eri yritystä mm. Paytrail -maksunvälityspalvelun. Hän on erikoistunut johtamiseen ja strategiaan, kasvun rahoitukseen sekä tiimien rakentamiseen ja osaamiseen.

 

Julianna Borsos

Julianna Borsos on pääomasijoitusyhtiön Bocap Private Equityn hallituksen puheenjohtaja. Hän sai Vuoden Hyvä Omistaja 2017 -palkinnon. Borsos on kulkenut pitkän tien tutkijasta yrittäjäksi. Hän on erikoistunut suomalaisiin, yrittäjävetoisiin PK-yrityksiin ja niiden voimakkaan kasvun tukemiseen sitoutunut sijoittaja.

 

Risto Linturi

Risto Linturi on tulevaisuudentutkija, sarjayrittäjä ja enkelisijoittaja. Hänellä on takanaan noin pari sataa hallituskautta eri kokoisissa teknologiayrityksissä. Linturi on yksi Suomen johtavia tulevaisuudentutkijoita. Hän on osallistunut lukuisten tietotekniikkayritysten kehittämiseen, hallintoon ja niiden henkilökunnan kouluttamiseen.

 

Voittajan sparraaja
 

Riku Asikainen

Riku Asikainen on yksi Finnish Business Angels Network ry:n (FIBAN) perustajista sekä hallituksen jäsen. Hän on toiminut sijoittajana yli viisitoista vuotta, ja hän on ollut mukana sijoittajana sekä omistajana yli kolmessakymmenessä kotimaisessa ja ulkomaisessa yrityksessä.

 

Kilpailun finalistit

Unikorni2018 -yrittäjyyskilpailun finalistit on valitttu. Finalistien videoesittelyt on nähtävissä tapahtuman Facebook-sivulla:

 • Cohdata - Tapahtumajärjestäjille tarjottava palvelu, joka korvaa paperiset käyntikortit (Ehdottaja Eveliina Ventilä, Jyväskylän yliopisto)
 • Aboense - Reaaliaikaista, visuaalista kirittäjää hyödyntävän teknologian kehittäminen ohjaamaan treenaamista (Ehdottaja Juho Aaltonen, Aalto-yliopisto)
 • Verkkopalvelu lehtitilausten digitalisoimiseen (Ehdottaja Henri Kämäräinen, Aalto-yliopisto)
 • Rekrytointialusta, joka helpottaa IT-yritysten rekrytointiprosessia ja tarjoaa työnhakijoille paremmat mahdollisuudet työllistyä (Ehdottaja Joonas Heinonen, LUT)
 • Hydrohex - Vesitreenaamista nykyajan fitness-yleisölle treenivideoita tarjoavan applikaation muodossa (Ehdottaja Tommi Wallenius, Åbo Akademi)

Mikäli sinulla on jotain kysyttää, ota yhteyttä:

 • Kylteri, Samuel Latvanen, 050 545 5299
 • Ekonomit, Salla Grönholm, 040 5159491
 • TEK, Martti Kivioja, 0400 519 214

Unikornin säännöt

 

1 § Kilpailun tarkoitus
Yrittäjyyskisa Unikorni on Suomen Ekonomien ja Tekniikan akateemiset TEKin järjestämä yrittäjyys-/liikeideakisa tekniikan ja kauppatieteellisen alan yliopisto-opiskelijoille. Kilpailun tarkoitus on kannustaa opiskelijoita kaupallistamaan omia liikeideoita eteenpäin ja tuoda näkyväksi akateemista opiskelijayrittäjyyttä.

 

2 § Joukkueet
Kilpailuun voi osallistua yksilö tai tiimi. Jokaisessa tiimissä tulee olla vähintään yksi jompaa kumpaa tieteenalaa edustava opiskelija, joka ilmoittaa tiimin kisaan. Ryhmän koolla ei ole väliä, kunhan ryhmässä on mukana Ekonomien tai TEKin opiskelijajäsen.

 

3 § Aikataulu
Kilpailuun osallistuvan tiimin tulee täyttää ilmoittautumislomake ja videon katselu- tai latauslinkki viimeistään 31.10.2018 järjestäjille. Videot kilpailevat yleisötykkäyksistä sosiaalisessa mediassa 5. – 11.11.2018. Toiselle kierrokselle pääsevät tiimit on selvillä 16.11. mennessä ja voittaja ratkeaa 3.12. järjestettävässä finaalissa.

 

4 § Videon tarkoitus ja julkaisukriteerit
Joukkueet tekevät yhden (1) maksimissaan 2 minuutin videon, jossa esittelevät yritys-/liikeideansa mahdollisimman selkeästi ja mielenkiintoa herättävästi. Huom! patentoitavaa ideaa ei kannata esitellä julkisesti, koska sen jälkeen ei voi enää saada patenttia. Raadin seulan läpäisseet ja ohjeiden mukaan tehdyt videot julkaistaan ja ne kilpailevat pääsystä yrittäjyyskisan finaaliin.

 

5 § Videoiden tekijänoikeus
Luovuttaessaan materiaalin järjestävälle taholle joukkue luovuttaa samalla järjestäjille oikeuden materiaalin käyttämiseen kilpailuun liittyvässä viestinnässä.

 

6 § Videoiden jako sosiaaliseen mediaan
Kilpailuehdot täyttävät videot julkaistaan järjestäjien puolesta sosiaalisessa mediassa. Suositus on, että kilpailijat eivät itse lataa videoita someen, sillä näitä katselukertoja ei huomioida yleisöäänestyksessä. Joukkueet voivat sen sijaan jakaa linkkiä järjestäjien julkaisuihin.

 

7 § Tuomaristo ja ehdotusten karsinta
Finaaliin pääsevät työt valitaan osin yleisöäänestyksen perusteella, osan valitsee TEKin yrittäjyysvaliokunnasta ja Ekonomien yrittäjyystyöryhmästä koostuva tuomaristo. Mikäli käy ilmi, että katselukertoja somessa on manipuloitu todellista suuremmiksi kepulikonstein esimerkiksi roboteilla tai muilla tavoin, voi tuomaristo hylätä joukkueen. Videon jakaminen ja mainostaminen ystäville on kuitenkin sallittua ja suositeltavaa.

 

8 § Videoiden arviointi
Olennaista on selkeä ja mielenkiinnon herättävä liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman esittely. Esiraadin pitää pystyä muodostamaan käsitys kilpailevan tiimin ideasta, tavoitteesta ja keinoista, joilla tämä siihen pyrkii.

Raati huomioi erityisesti seuraavia liikeidean ominaisuuksia karsintavaiheessa:

 • Toteutuskelpoisuus
 • Kasvupotentiaali
 • Perehtyminen tekijänoikeuksiin
 • Yhteiskunnallinen vaikuttavuus
 • Kestävä kehitys
 • Polyakateemisuus
 • Pitchien ja videoiden laatu
 • Liiketoimintasuunnitelman laatu
 • Omaperäisyys

 

9 § Voittajan valinta, julkistus ja palkitseminen
Loppukilpailussa jokainen tiimi pitchaa oman liikeideansa kilpailun leijonille yleisön ja juontajan edessä. Finaali järjestetään Leijonaluola -tyyliin, jossa jokaisella joukkueella on alkuun maksimissaan 5 minuutin pitching ja tämän jälkeen 15 minuuttia aikaa leijonien kysymyksille, keskustelulle ja vakuuttaa leijonista koostuva Unikorni-finaalin tuomaristo, miksi juuri tämä esitys ansaitsee voiton. Leijonilla on oikeus esittää välikysymyksiä, vaikka jokaisen pitchauksen loppuun varataankin erillinen aika kyselykierrokselle. Leijonien valitsema voittajatiimi palkitaan 4000 euron rahapalkinnolla sekä Fondian 5000 euron arvoisella startup-paketilla, joka sisältää oman startup-juridiikan asiantuntijan, kolme noin kolmen tunnin tapaamista Fondian startupeihin erikoistuneen asiantuntijan, rajoittamattoman puhelintuen kaikissa juridisissa kysymyksissä 12 kk:n ajan (ei sisällä dokumenttien laadintaa tai kirjallista kommentointia) sekä Fondian VirtuaaliLakimiehen Plus-paketin malliasiakirjoineen. Lisäksi tiimi saa sparraussession finaalin leijonien kanssa.

 

10 § Muuta
Näitä sääntöjä tulkitsee kilpailun tuomaristo. Näiden sääntöjen lisäksi on noudatettava EU:n lainsäädäntöä, Suomen Lakia, paikallisia järjestyssääntöjä ja hyviä tapoja.

 

 

 

"Voittaja saa palkinnoksi mainetta, mammonaa ja mahdollisuuksia."